Makten ligger hos EU
Handel med länder utanför EU är ett område där EU har så kallad exklusiv befogenhet. Det betyder att EU-länderna i handelsfrågor har lämnat över makten att ta beslut till EU:s två lagstiftande institutioner: ministerrådet och Europaparlamentet. Därmed får Sverige och andra EU-länder inte fatta egna beslut om handelsavtal med andra länder och organisationer.
EU:s makt beror på frågan
Frihandelsavtal ska underlätta handel
EU tecknar så kallade frihandelsavtal med länder utanför EU för att underlätta för handeln. Ett frihandelsavtal innebär att tullar på varor avskaffas och att handelshinder för till exempel tjänster, investeringar och offentlig upphandling minskas.
Flera EU-institutioner inblandade
EU-kommissionen är den EU-institution som sköter förhandlingarna om frihandelsavtal. Uppdraget att starta förhandlingar får kommissionen av ministerrådet, som är den EU-institution som består av ministrar från EU-ländernas regeringar. När förhandlingarna är klara ska avtalet godkännas av ministerrådet och Europaparlamentet, som består av folkvalda ledamöter från EU-länderna. Vissa frihandelsavtal behöver också godkännas av de nationella parlamenten i EU:s medlemsländer.
EU:s institutioner
Avtalet med Storbritannien är mest omfattande
EU har frihandelsavtal med många länder och förhandlar med ett stort antal andra. Det senaste och mest omfattande avtalet är frihandelsavtalet med Storbritannien som började tillämpas provisoriskt den 1 januari 2021 och började gälla den 1 maj 2021. Avtalet mellan EU och Storbritannien omfattar bland annat handel med varor och tjänster, digital handel, immateriella rättigheter, offentlig upphandling, flyg- och vägtransporter, energi, fiske, samordning av de sociala trygghetssystemen, brottsbekämpning och straffrättsligt samarbete, tematiskt samarbete och deltagande i EU-program.
EES och CETA andra exempel på frihandelsavtal
Ett annat exempel på ett befintligt frihandelsavtal är Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) som gäller för EU-länderna och Island, Liechtenstein och Norge. Avtalet ger företag i de länderna tillträde till EU:s inre marknad och dess fria rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital.
Under 2017 kom frihandelsavtalet CETA (Comprehensive Economic Trade Agreement) som gäller för EU och Kanada. CETA innebär att företag från Sverige och de andra EU-länderna ska få det lättare att sälja varor och tjänster i Kanada. Avtalet ger också företag i Kanada tillträde till EU:s inre marknad.
Listan över länder som EU har frihandelsavtal med är lång. Information om samtliga avtal finns på Kommerskollegiums webbplats.
EU:s frihandelsavtal på Kommerskollegiums webbplats