Regeringen samråder med riksdagen
Det är alltid regeringen som representerar Sverige i ministerrådet. Men innan ministrarna åker och förhandlar med de andra EU-länderna i ministerrådet måste de komma till riksdagens EU-nämnd för att diskutera de frågor som ska tas upp. Efter samrådet har regeringen fått ett mandat från riksdagen som regeringen förväntas följa i förhandlingarna i ministerrådet. Om regeringen skulle handla i strid mot riksdagens uppfattning riskerar den att få kritik i riksdagen.
Regeringen representerar Sverige i ministerrådet.
Tio olika konstellationer
Sverige och de andra EU-länderna har pekat ut en rad ekonomiska och politiska frågor som de samarbetar kring. Ministerrådet kan totalt mötas i tio olika grupperingar, så kallade rådskonstellationer, beroende på vilken fråga som ska diskuteras. Hur ofta de olika råden möts beror på frågornas tyngd inom EU. Vissa råd, som rådet för ekonomiska och finansiella frågor, allmänna rådet och rådet för jordbruk och fiske möts oftare än andra.
Vissa råd träffas oftare än andra.
EU:s politikområden – Allt fler frågor för EU
Ministerrådets tio rådskonstellationer:
- Allmänna rådet (allmänna och övergripande EU-frågor)
- Utrikes frågor
- Ekonomiska och finansiella frågor (kallas Ekofinrådet)
- Rättsliga och inrikes frågor (kallas RIF-rådet)
- Sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor
- Konkurrensfrågor
- Transport, telekommunikation och energi
- Jordbruk och fiske
- Miljö
- Utbildning, ungdom, kultur och idrott
Tjänstemän förbereder ärenden
Innan ett lagförslag från EU-kommissionen landar för beslut på ministerrådets bord har tjänstemän från medlemsländerna både hunnit förbereda och förhandla om ärendet. Som institution omfattar ministerrådet nämligen inte bara ministrarna, utan också flera nivåer av arbetsgrupper och kommittéer med tjänstemän.
Coreper tar fram beslutsunderlag
Den viktigaste instansen kallas Coreper, efter franskans term för de ständiga representanternas kommitté (Comité des représentants permanents). Där ingår de högst uppsatta tjänstemännen i medlemsländernas EU-representationer i Bryssel, eller EU-ambassader som de också kallas. Deras uppgift är att förhandla med varandra och ta fram beslutsunderlag till ministrarna i ministerrådet.
Beslut följs av förhandling med Europaparlamentet
När ett lagförslag färdigbehandlats i Coreper är det dags för beslut av ministrarna i ministerrådet. Om det behövs, vill säga. Många frågor avgörs i Coreper för att sedan bara formellt bekräftas av ministrarna. För att en EU-lag ska gälla måste ministerrådet även vara överens med Europaparlamentet.
Många frågor avgörs innan ministrarna träffas.
Beslut med kvalificerad majoritet
Ministerrådet fattar oftast beslut med så kallad kvalificerad majoritet. Det innebär att minst 55 procent av EU-länderna ska ha röstat för förslaget, det vill säga minst 15 av 27 länder. Dessutom ska dessa länder tillsammans omfatta minst 65 procent av EU:s befolkning. Om 24 länder röstar ja finns det en kvalificerad majoritet även utan att befolkningströskeln på 65 procent är uppfylld. Det krävs alltså minst fyra länder som tillsammans omfattar över 35 procent av EU:s befolkning för att bilda en så kallad blockerande minoritet och stoppa ett beslut med kvalificerad majoritet i ministerrådet.
Ibland förekommer enhällighet eller enkel majoritet
I en del frågor i ministerrådet krävs enhällighet för att ett beslut ska kunna fattas. Det betyder att inget land får rösta nej. Det gäller exempelvis för beslut om skatter och om bidrag till EU:s budget. Det är även huvudreglen inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. I några fall kan ministerrådet besluta med enkel majoritet, alltså med en majoritet av sina medlemmar. Det gäller exempelvis vid beslut om ministerrådets egen verksamhet.
Vid enhällighet får inget land rösta nej.
Så beslutar EU
Olika EU-länder är ordförande i ministerrådet varje halvår
Varje halvår är ett EU-land ordförande i ministerrådet. Uppgiften för ordförandelandet är att organisera och leda ministerrådets möten, förutom i rådet för utrikes frågor, och ha kontakt med de andra EU-institutionerna.
Våren 2023 är Sverige ordförande i ministerrådet. Det är regeringen som har ansvaret för arbetet i ministerrådet när Sverige är ordförandeland. Men riksdagen står värd för flera konferenser där ledamöter från EU-ländernas nationella parlament och Europaparlamentet diskuterar olika frågor. Sverige har tidigare varit ordförandeland våren 2001 och hösten 2009.
Utrikesrådet leds på särskilt sätt
Rådet för utrikes frågor leds alltid av EU:s så kallade höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell från Spanien. Posten kallas ofta för EU:s utrikesminister. Den höga representanten har en dubbel roll i EU eftersom denne sitter i både ministerrådet och EU-kommissionen.
EU:s utrikesminister leder rådet för utrikes frågor.