Slutsatser efter varje toppmöte
Efter varje möte presenteras Europeiska rådets beslut i form av slutsatser. I dessa slutsatser lyfts problem och utmaningar samt förslag till åtgärder eller mål som ska uppnås. Slutsatserna publiceras alltid på Europeiska rådets webbplats.
Slutsatserna lyfter fram åtgärder och mål.
Europeiska rådets slutsatser på Europeiska rådets webbplats
Statsministern rapporterar till riksdagen
Riksdagen ska ha inflytande över svensk EU-politik. Därför ska den svenska regeringen informera om och samråda med riksdagen om EU-frågor. Det går till så att statsminister Ulf Kristersson (M) alltid informerar riksdagen innan han deltar i Europeiska rådets toppmöten och även rapporterar tillbaka efter mötet.
Alla överens om besluten
När de 27 stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet fattar beslut om prioriteringar och riktlinjer gör de vanligen det när alla är överens om beslutet. Det kallas för att fatta beslut genom konsensus. I vissa särskilda fall kan Europeiska rådet också ta beslut om en majoritet av gruppen är för beslutet.
Europeiska rådet är oftast överens om besluten.
Så beslutar EU
Extrainsatta möten vid kriser
Ibland håller Europeiska rådet extrainsatta toppmöten, till exempel under flyktingkrisen hösten 2015 eller coronapandemin 2020. Europeiska rådet har också hållit extra möten i samband med förhandlingarna om ett nytt handels- och samarbetsavtal med Storbritannien efter landets utträde ur EU.
Ordföranden är EU:s ansikte utåt
Europeiska rådet har en ordförande som leder och driver arbetet framåt. Ordföranden ska bland annat underlätta samarbetet mellan medlemsländerna i Europeiska rådet och representera EU internationellt. Från 1 december 2019 är det Charles Michel från Belgien som är ordförande. I rollen som ordförande representerar han hela EU och inte sitt medlemsland.
Ordföranden talar för hela EU och inte sitt medlemsland.
Ordföranden har hjälp av EU:s utrikesminister
När det gäller att representera EU internationellt har Europeiska rådets ordförande sällskap av den höga representanten för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, som även kallas EU:s utrikesminister. Han jobbar både i EU-kommissionen och i ministerrådet, en EU-institution som tar beslut om nya EU-lagar.
EU:s utrikesminister och EU-kommissionens ordförande deltar på toppmöten
EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, deltar på Europeiska rådets toppmöten. Dessutom deltar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. EU-kommissionen är den EU-institution som föreslår nya EU-lagar.