EU-domstolen
- tolkar EU:s lagar och ser till att de följs
- löser tvister mellan EU-länder och mellan EU och medlemsländerna
- består av en domare från varje EU-land
- har en särskild avdelning, tribunalen, som dömer i mål som rör enskilda och företag.
Löser tvister och tolkar EU-lagen
EU-domstolen är viktig för att EU-samarbetet ska fungera. Det är den som slutgiltigt avgör vilka spelregler som ska gälla. EU-domstolen ska se till att EU:s lagar tolkas och används korrekt över hela unionen. Domstolen finns i Luxemburg och består av domare från alla EU-länderna. Den svenske domaren i domstolen heter Nils Wahl. Sverige har också två domare i tribunalen.
EU:s domstol dömer i fyra sorters tvister.
EU-kommissionen är den EU-institution som kontrollerar att gällande lagar följs inom EU. En vanlig typ av tvist är att EU-kommissionen vill dra ett EU-land inför EU-domstolen eftersom kommissionen anser att landet inte har gjort tillräckligt för att följa EU:s regler. Tvister mellan EU-länder är ovanliga.
När EU-institutionerna tvistar handlar det ofta om att de inte kommer överens om vilken artikel i EU:s fördrag som ska ligga till grund för en ny EU-lag. EU-fördragen är reglerna för hur EU-samarbetet ska fungera och kan jämföras med grundlagar i ett land.
Nationella domstolar får förhandsavgöranden.
Nationella domstolar som är sista instans, till exempel Högsta domstolen, måste alltid fråga EU-domstolen om de är osäkra på hur EU:s lagstiftning ska tolkas. De nationella domstolarna måste alltid ta hänsyn till det svar de får från EU-domstolen när de dömer i målet.
Tribunalen avlastar EU-domstolen.