Riksdagens webbplatser ska vara användbara och tillgängliga för alla. Den här webbplatsen ska på sikt uppfylla riktlinjerna för tillgänglighet enligt WCAG 2.1, nivå AA. Arbetet med tillgängligheten på webbplatsen utgår ifrån:
Tillgänglighet
En webbplats för alla
- Vägledning för webbutveckling på webbplatsen Webbriktlinjer
- Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 (W3C)
- Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 på svenska (W3C)
- Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service
Arbetet med tillgänglighet omfattar teknik, språk och pedagogik. Vi följer i huvudsak myndigheternas skrivregler och klarspråk. Det är möjligt att lyssna på webbplatsen.
Så här går det till
Så här arbetar vi för att webbplatsen ska bli tillgänglig:
- Vi ställer tillgänglighetskrav både på oss själva och på de konsulter vi arbetar tillsammans med. De kraven finns i dokumenten ovan.
- Vi låter tillgänglighetsexperter kontrollera det vi gör.
- Vi testar webbplatsen på användare när vi bygger nytt.
Kontakta riksdagsinformation om du har frågor eller synpunkter på tillgängligheten:
Tillgänglighetsredogörelse
Sveriges riksdags EU-information ska vara användbar och tillgänglig för så många som möjligt. Här beskriver vi hur webbplatsen uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.
Hur tillgänglig är webbplatsen?
Rapportera brister eller be om alternativa format
Riksdagsinformation
- E-post: riksdagsinformation@riksdagen.se
- Telefon: 020–349 000.
Tillsyn
Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) har ansvaret för tillsyn för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta DIGG och påtala det.
Innehåll som inte är tillgängligt
Den här webbplatsen är inte helt förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt.
Problem vid användning utan synförmåga
- Det finns pdf-dokument på sidan Ladda ner och beställ som inte är korrekt gjorda (taggade) för att fungera med uppläsande hjälpmedel.
- Det förekommer felaktiga rubrikstrukturer på sidorna EU:s institutioner och Hit vänder du dig [WCAG 1.3.1 (A)].
- Det finns information på andra språk som i några fall inte är uppmärkta med rätt språk [WCAG 3.1.2 (AA)].
Problem vid användning med nedsatt synförmåga
- Kartan med EU:s medlemsländer på sidan Medlem i EU innehåller element med otillräcklig kontrast [WCAG 1.4.3 (AA)].
- Text i länkpuffar kan försvinna vid förstoring, inzoomning eller ändring av radavstånd, styckesavstånd, teckenavstånd eller ordmellanrum av text [WCAG 1.4.4 (AA)].
Problem vid användning med nedsatt färgseende
- Kartan med EU:s medlemsländer på siden Medlem i EU innehåller element med otillräcklig kontrast [WCAG 1.4.3 (AA)].
Problem vid användning med kognitiv nedsättning
- Text i länkpuffar kan försvinna vid förstoring, inzoomning eller ändring av radavstånd, styckesavstånd, teckenavstånd eller ordmellanrum av text [WCAG 1.4.4 (AA)].
Så har vi testat webbplatsen
Vi har gjort en självskattning (intern testning) av EU-information. Vi har också låtit utomstående experter granska webbplatsen. Vi frågar också experterna när vi är osäkra på något.
Den senaste expertbedömningen gjordes i februari 2020.
Redogörelsen uppdaterades senast den 22 september 2020.
Tips och hjälp
Här får du tips som gäller tekniska frågor, som till exempel hur du anpassar webbplatsen eller vad du ska göra om webbplatsen ser konstig ut i din webbläsare.
Hjälpmedelsverktyg
Riksdagens webbplatser och e-tjänster ska stödja hjälpmedelsverktyg, exempelvis de vanligaste skärmläsarna.
Anpassa storleken
Du kan anpassa teckenstorleken, zooma, på en sida för att göra innehållet större. Hur du gör beror på vilken webbläsare och vilken enhet du använder (dator, mobiltelefon eller surfplatta).
Många webbläsare har en inbyggd zoomfunktion som du når i webbläsarens meny. Ofta går det även att använda genvägar. Du kan pröva att
- hålla ner Ctrl-tangenten på tangentbordet och snurra på mushjulet för att öka eller minska storleken
- klicka på Ctrl-tangenten och plus eller minus-tecknen samtidigt för att förstora respektive minska storleken.
På en pekskärm trycker du på ett område med två fingrar. Sedan särar du på fingrarna för att zooma ut eller nyper ihop dem för att zooma in.
Det går också oftast att ändra textstorlek generellt under enhetens inställningar. Det kan fungera olika på olika enheter och operativsystem.
Navigera med tangentbordet
Har du svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet.
I de flesta webbläsare kan du hoppa från en länk till nästa med hjälp av Tab-tangenten, och aktivera en länk med Enter- eller Retur-tangenten. För att hoppa till föregående länk: håll ner Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab-tangenten.
De flesta webbläsare brukar ha information om detta i sina menyer.
Teckenspråk
På eu.riksdagen.se finns information på teckenspråk. Ingången finns högst upp i toppen, längst ner i botten och på sidan för andra språk/other languages.
Lyssna
Det går att lyssna på webbplatsens sidor även om man inte har en speciell skärmläsare. För att lyssna på en sida, klicka på den Lyssna-länk med ljudsymbol som finns högst upp i toppen och längst ner i botten på webbplatsen.
Externa länkar och dokumentlänkar
Länkar som går till en annan webbplats öppnas i samma fönster. Genom att klicka på bakåtpilen i webbläsaren kommer du tillbaka till riksdagens webbplats.
Även dokumentfiler (exempelvis pdf:er) öppnas i samma fönster. Klicka på bakåtpilen för att komma tillbaka till riksdagens webbplats.
Externa länkar och dokumentlänkar har specifika ikoner. Om du har en skärmläsare så läser den upp information om länktyperna.
Webbläsare
Sidorna på webbplatsen fungerar bra på datorer, mobiltelefoner och surfplattor när du använder moderna webbläsare. Det kan exempelvis vara nyare versioner av Google Chrome, Edge, Firefox och Safari. Om webbplatsen eller delar av den ser konstig ut kan det bero på att du använder en gammal version av webbläsaren.
Programvara för att läsa pdf-filer
Pdf är det dokumentformat som finns på sidan för att ladda ner och beställa trycksaker.
Adobe Reader är ett vanligt gratisprogram som används för att kunna läsa pdf-filer. Microsoft Viewer är också gratis att ladda ner.
Skriva ut webbsidor
Använd webbläsarens inbyggda funktion för utskrift när du vill skriva ut en sida.
- Om du vill skriva ut en hel sida på webbplatsen kan du samtidigt trycka Ctrl+P på tangentbordet och sen välja Skriv ut.
- Om du vill skriva ut en del av en sida kan du markera den text du till skriva ut, trycka Ctrl+P på tangentbordet, välja att skriva ut Markering och sen Skriv ut.
Välj "Förhandsgranska" i din webbläsare eller i utskriftsfönstret om du vill se hur utskriften blir innan du skriver ut.
Dela information
Det går att dela de delar av webbsidorna som innehåller filmer, intervjuer och så kallade 360- eller panoramabilder genom att klicka på den dela-ikon som finns vid dessa. När du klickar på dela får du följande valmöjligheter:
- Klicka på Facebook- eller Twitter-symbolerna för att dela till dessa sociala medier.
- Dela länken via e-post genom att klicka på e-postikonen.
- Klicka på kedje- eller länksymbolen för att kopiera länken och klistra in den i valfritt medium.
Om du vill dela en hel sida kan du kopiera länken i webbläsarens adressfält och klistra in den i valfritt medium.
Ladda ner filmer och ljudfiler
Bredvid filmer och intervjuer finns en ladda ner-ikon som du kan klicka på om du vill ladda ner hela filmen eller ljudfilen till din dator eller mobila enhet och kunna se eller lyssna utan internetuppkoppling. Detta kommer att fungera på olika sätt beroende på vad du har för kombination av enhet, operativsystem och webbläsare. Se information från respektive tillverkare av enhet och program för hjälp.
Det går som standard inte att ladda ner filmerna och ljudfilerna till de mobila enheterna iPhone och iPad med operativsystemet iOS. Det är operativsystemet som stoppar detta och det är inget som Riksdagsförvaltningens utvecklare kan påverka.
Kontakta riksdagsinformation om du upplever tekniska problem med webbplatsen trots att du har uppdaterat din webbläsare eller följer instruktionerna ovan:
- E-post: riksdagsinformation@riksdagen.se
- Telefon: 020–349 000.