E
EES-länder
EES står för Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och är ett frihandelsavtal som ger företag i EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein tillträde till EU:s inre marknad.
Se: Rörlighet för ekonomisk tillväxt
EG
EG står för Europeiska gemenskaperna och var föregångaren till dagens EU (Europeiska unionen). EG var en del av EU fram till 2009 då benämningen EG upphörde att existera. Den verksamhet som ingick i EG finns kvar, men som en del av EU.
Se: EU:s historia
Egna medel
Avgifter till EU som medlemsstaterna betalar och som finansierar största delen av EU:s budget. Det finns tre slags avgifter där den som baseras på bruttonationalinkomsten (BNI) svarar för 75 procent. Tullar och liknande samt momsintäkter står för resten.
Se: EU:s budget
EMU
EMU, ekonomiska och monetära unionen, är EU-ländernas ekonomiska samarbete. Alla EU-länder deltar i EMU. Däremot har inte alla infört den gemensamma valutan euro.
Se: EU:s politikområden
Enhällighet
Alla måste vara eniga när vissa beslut fattas. I en del frågor i ministerrådet krävs enhällighet för att kunna fatta beslut.
Se: Så beslutar EU
Enkel majoritet
När ett förslag vid omröstning stöds av mer än hälften av de avgivna rösterna.
Se: Så beslutar EU
EU-domstolen
EU-domstolen är EU:s egen domstol. Den ska se till att EU:s lagar tolkas och används korrekt över hela unionen. Domstolen ska också lösa tvister mellan EU:s medlemsländer och EU-institutioner. Domstolen finns i Luxemburg och består av domare från alla EU-länderna.
Se: EU-domstolen
EUF-fördraget, FEUF
Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (FEUF). Fördraget är ett avtal mellan EU:s medlemsländer som tar upp vilka områden EU får fatta beslut om och hur besluten ska gå till. Där ingår bestämmelser om unionens institutioner, lagstiftningsförfaranden, rättsakter och unionens budget. EUF-fördraget kompletterar EU-fördraget.
Se: Fördragen är grunden
EU-fördraget, FEU
Fördraget om Europeiska unionen (FEU). Fördraget är ett avtal mellan EU:s medlemsländer som beskriver EU:s övergripande mål, EU-institutionernas uppgifter och den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken.
Se: Fördragen är grunden
EU-institution
EU:s sju institutioner utgör grunden för Europeiska unionen. De jobbar för att främja EU:s värderingar, förverkliga unionens mål, säkerställa effektivitet i verksamheten och tjäna EU-ländernas intressen. I varje institution jobbar politiker, tjänstemän och annan personal från medlemsländerna. Institutionerna är EU-kommissionen, ministerrådet, Europaparlamentet, Europeiska rådet, EU-domstolen, Europeiska centralbanken och Europeiska revisionsrätten.
Se: EU:s institutioner
EU-kommissionen, Europeiska kommissionen
EU-kommissionen, eller Europeiska kommissionen som är det formella namnet, föreslår nya EU-lagar och kontrollerar att medlemsländerna följer lagarna. Kommissionen har 27 kommissionärer, en från varje EU-land. En ny kommission utses vart femte år.
Se: EU-kommissionen
EU-medborgare
Den som är medborgare i ett EU-land är också EU-medborgare. EU-medborgarskapet ger vissa rättigheter, till exempel rätten att rösta i val till Europaparlamentet samt att resa fritt eller arbeta och studera i andra EU-länder.
Se: Dina rättigheter
EU-nämnden
Gruppen ledamöter i den svenska riksdagen som regeringen samråder med om EU-frågor. Det är regeringen som företräder Sverige inom EU. Men regeringen måste ha stöd i riksdagen för hur den ska ställa sig i olika EU-frågor. Därför samråder regeringen med riksdagens EU-nämnd inför möten i EU:s ministerråd och Europeiska rådet. Nämnden är uppbyggd på samma sätt som ett utskott med 17 ledamöter från alla riksdagspartierna.
Se: Har koll på regeringen
EU-representationen
Se: Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen
Europaparlamentariker, EU-parlamentariker
Ledamöterna i Europaparlamentet kallas Europaparlamentariker eller EU-parlamentariker. De väljs vart femte år i allmänna val i EU:s alla medlemsländer.
Se: Europaparlamentet
Europaparlamentet, EU-parlamentet
Europaparlamentet är en lagstiftande EU-institution som är den enda direkt folkvalda institutionen. Ledamöterna kallas Europaparlamentariker och deras huvuduppgifter är att besluta om nya lagar och EU:s budget tillsammans med ministerrådet. De 705 ledamöterna i Europaparlamentet väljs vart femte år i allmänna val i EU-länderna. Kallas ibland även EU-parlamentet.
Se: Europaparlamentet
Europaparlamentsval, EU-val
Medborgare i EU-länderna kan rösta i val till Europaparlamentet, EU-valet, vart femte år. Genom valet avgörs vilka politiska partier och ledamöter som ska representera EU-ländernas invånare i Europaparlamentet.
Se: Europaparlamentet väljs av folket
Europeiska centralbanken
Europeiska centralbanken (ECB) är centralbank för de länder som har euro som valuta. ECB sköter penningpolitiken för euroländerna med målet att priserna ska vara stabila och inflationen låg.
Se: EU:s centralbank
Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK)
Rådgivande organ inom EU som yttrar sig om förslag till ny EU-lagstiftning. I kommittén ingår representanter för arbetsgivare, arbetstagare och andra intressegrupper från medlemsländerna.
Se: Så blir ett förslag gällande EU-lag
Europeiska revisionsrätten
EU-institution som har till uppgift att granska EU:s inkomster och utgifter och se till att de förvaltas på ett korrekt sätt. I revisionsrätten ingår en ledamot från varje medlemsland.
Se: EU:s revisionsrätt
Europeiska rådet
I Europeiska rådet sitter de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer. De ska komma överens och besluta om övergripande riktlinjer, prioriteringar och mål inom bland annat EU:s utrikes- och försvarspolitik, ekonomiska politik och sysselsättningspolitik. Europeiska rådet har därmed stort inflytande över EU:s utveckling och politik men är inte med och beslutar om nya EU-lagar.
Se: Europeiska rådet
Europeiska unionen, EU
Europeiska unionen, EU, är ett samarbete mellan 27 länder. EU:s historia börjar på 1950-talet. Sverige blev medlem 1995. Genom åren har EU:s verksamhet ökat både vad gäller antalet länder och frågor som man samarbetar om. EU har sju institutioner med olika uppgifter, till exempel att stifta lagar och bestämma om EU:s budget.
Se: EU:s historia
Europeiska unionens råd
Se: Ministerrådet
EU-rätt
Med EU-rätt menas EU:s fördrag, all lagstiftning från EU samt EU-domstolens domar.
Se: EU:s lagar och regler
EU-val
Se: Europaparlamentsval
F
Faktapromemoria, Fakta-PM
Dokument som ingår i svenska regeringens skriftliga information i EU-frågor till riksdagen. I faktapromemorior, så kallade fakta-PM, sammanfattar regeringen ett urval av aktuella lagförslag från EU-kommissionen och regeringens syn på förslagen.
Se: Regeringen ska ha riksdagens stöd
FEUF-fördraget
Se: EUF-fördraget
FEU-fördraget
Se: EU-fördraget
Folkomröstning
Omröstning om en viss fråga där alla röstberättigade medborgare får delta. Folkomröstningar kan ordnas i vissa frågor, både på lokal nivå och i hela landet. Riksdagen fattar beslut om folkomröstningar som ska hållas i hela landet. Hittills har sex rådgivande folkomröstningar hållits i Sverige. En av dessa gällde Sveriges EU-medlemskap 1995 och en gällde om Sverige skulle gå över till euron som valuta 2003. Majoriteten av de röstberättigade röstade ja till EU-medlemskapet och nej till att gå över till euro som valuta i Sverige.
Se: EU har 27 medlemsländer
Fördrag
Ett fördrag är ett avtal mellan länder. EU-samarbetet bygger på ett antal fördrag som EU-länderna har kommit överens om. I fördragen finns reglerna för hur EU-länderna ska samarbeta.
Se: Fördragen är grunden
Förhandsavgörande
Om en domstol i ett EU-land är osäker på hur en EU-regel ska tolkas kan den vända sig till EU-domstolen och begära ett förhandsavgörande, ett beslut om tolkning. Domstolen måste sedan följa EU-domstolens beslut när den ska döma i målet.
Se: EU-domstolen
Förordning
I EU-sammanhang är en förordning en EU-lag som gäller på exakt samma sätt i alla EU-länder. En förordning börjar gälla direkt efter att EU har beslutat om den. Många regler inom till exempel livsmedels- och jordbruksområdet är förordningar. I Sverige syftar ordet förordning på rättsregler som regeringen beslutar utan riksdagens medverkan.
Se: Olika typer av EU-lagar