Justitieombudsmannen tar emot klagomål
Om du anser att en svensk myndighet inte följer EU:s regler, och inte kan lösa problemet i kontakt med myndigheten, kan du vända dig till Justitieombudsmannen (JO) i Sverige. JO granskar om svenska myndigheter och tjänstemän har följt lagar och förordningar, det vill säga om handläggningen av ett ärende har skett på ett riktigt sätt. JO kan inte ändra en myndighets beslut, men myndigheterna följer ofta JO:s rekommendationer.
JO-anmälan
Justitiekanslern tar emot klagomål och begäran om skadestånd
Om du anser att en svensk myndighet inte följer EU:s regler, och inte kan lösa problemet i kontakt med myndigheten, kan du vända dig till Justitiekanslern (JK) i Sverige. JK granskar om svenska myndigheter och tjänstemän har följt lagar och förordningar samt EU-regler, det vill säga om handläggningen av ett ärende har skett på ett korrekt sätt. JK kan inte ändra en myndighets beslut, men myndigheterna följer normalt JK:s rekommendationer.
Om du anser att du lidit skada på grund av ett fel hos en myndighet och felet rör EU-rätten kan du vända dig till JK, som beslutar om du har rätt till skadestånd. JK företräder staten i rättegångar som rör begäran om ersättning på EU-rättslig grund.
Justitiekanslerns webbplats
Solvit tar emot anmälningar
Kontakta Kommerskollegiums SOLVIT-center om du anser att en svensk myndighet hindrat dig från att ta tillvara rättigheter på EU:s inre marknad. Solvit kan inte ändra en myndighets beslut, men du får hjälp i din kontakt med myndigheten för att komma fram till den bästa lösningen.
Solvit på Kommerskollegiums webbplats